Vi har problemer med å få uttrykt nok vår begeistring for SkiTrab sin nye binding TITAN VARIO. Vi har så lyst til å få formidlet til alle hvor sinnsyk denne bindinga egentlig er, og vil prøve å forklare hvorfor denne bindinga skiller seg ut fra resten av techbindingene på markedet, som det etterhvert begynner å bli svært mange av. 

 For observante lesere så har bindingen byttet navn siden 17/18 sesongen. Da het den TR GARA TITAN. Det nye navnet TITAN VARIO vitner bare om enda en forbedring som er lagt inn, nemlig fjærer i justeringsplata som lar bindingen vandre litt i takt med sko og ski. Dette for å sikre lik utløsning i enhver situasjon.

For å kunne forstå hvorfor Titan Vario er så unik er det greit med et bittelite historisk overblikk. Vi begynner med et bilde fra der det hele startet for å illustrere hvor stillestående utviklingen av techbindinger har vært de siste 30 årene.

Prototypen på det som ble den første "Low Tech" bindinga fra 1986

Over ser du et bilde av prototypen til den aller første "Low Tech" bindinga utviklet av  Fritz Barthel  i 1986. I funksjon og teknikk i prinsippet kliss lik 2015 utgaven av SkiTrabs WC binding som du ser under.

SkiTrab sin TR GARA WC frambinding fra 2015

 

 Dynafit Radical ST 2 med roterdende framhus. vekt 599 g (hele bindingen)

Som du kan se, lite har skjedd med de klassiske 4 fjærene som ble funnet opp i 1986. Den eneste utviklingen man har sett har ligget i materialbruk og vektbesparelse. Hvorfor har ingen forbedret dette systemet? Trolig fordi det er et system som har fungert tilfredstillende for de aller fleste. Men med en kraftig vekst i interessen for randonee har bruken av techbindinger blitt utfordret med mer kraftfull kjøring på lettere utstyr, og noen produsenter har laget innovative løsninger med blant annet roterende frambinding. Med roterende framhus reduserer man frekvensen av det som kanskje er det største problemet med techbindingene: brå og uønsket utløsning. Nøkkelen for å unngå dette er å skape mer elastikk i bindingen som kan absorbere de kraftigste slagene man får på utfordrende føre. Til nå har løsningene som har fungert også ført til relativt tunge bindinger. Skitrab er ikke kjent for å være glade i unødig vekt på utstyret og har brukt lang tid på å utvikle det som for oss virker som intet mindre enn en real genistrek: nemlig TR GARA TITAN.

 

SkiTrab TR Gara Titan. En revolusjonerende frambinding verden ikke har sett maken til før!

Så hva gjør TITAN VARIO til verdens beste techbinding?

  1. Titanfjæra gjør "pinsene" mer uavhengig av hverandre, noe som skaper mer elastikk enn i en klassisk techbinding. Dette for å forhindre uønsket utløsning, dette gjør TITAN VARIO til den sikreste bindingen i sin vektklasse!
  2. Den geniale konstruksjonen gir betydelig færre bevegelige deler, ergo minsker man risikoen betraktelig for at noe skal bli ødelagt. TITAN VARIO er den mest driftsikre bindingen på markedet i dag.
  3. Ved å bytte ut de klassiske fjærene med en fjær i titan har Skitrab klart å redusere vekten på frambindingen betraktellig. På den måten kan man øke vekt/styrke på andre komponenter som ofte må lide under jakten på verdens letteste binding. 
  4. Fjæra som står i konstant spenn gir en bedre brukeropplevelse. Man styrer åping og lukking av bindingen selv, enten med hånda eller staven, og slipper å tråkke ned og håpe at bindingen treffer skoen der den skal slik vi alle er vant til fra klassiske techbindinger. Er det ikke utrolig at ingen har gjort noe med den elendige patenten før nå? 
  5. Selve materialet (titan) absorberer småvibrasjoner slik at de ikke når foten din.
  6. Den nyeste funksjonen med fjærer i justeringsplata gir 4 mm vandring av bakhuset og sørger for at bindingen kan løse ut selv om skiene blir komprimert.
  7. Skistopperen gir ingen friksjon mellom sko og binding og sørger for å oppretholde samme utløserverdi. Det finnes bindinger der ute som totalt endrer utløsningsverdi når man setter på skistopper (skremmende)
  8. Frontal og sideveis utløsningsverdi følger hverandre i de tre variantene R8, R10 og R12. Det finnes bindinger der ute som kun har justering på sideveis utløsning. Det vil i praksis si at en person på 60 kg og 120 kg har samme frontal utløsningsverdi (skremmende)
  9. Bakhuset har 45° elastikk (ikke WC bindingen). Det vil si at den kan rotere til 45° for så å smette tilbake i utgangsposisjon.
  10. Det er vel ingen tvil om at SkiTrab har sine røtter i randoneekonkurranser, og vi kan jo legge til at TR Gara TITAN WC (frambindingen er den samme, mens bakbindingen er en lettere konkurransevariant) i kombinasjon med SkiTrab sine konkurranseski 17/18 sesongen vant halvparten av alle medaljene som ble delt ut i WC-sirkuset. 

Kloke hoder hos SkiTrab har virkelig truffet spikeren på hodet hva prestasjon pr gram gjelder. Det har de også gjort før med TR2, men denne gangen har man laget en binding som kan brukes til alle sko med techsystem. Og la oss gjøre det helt klart: Dette er ikke en konkurransebinding som kun passer på lette ski, men rett og slett en folkebinding som passer for alle toppturister, både oppoverfokuserte og nedoverfokuserte! TITAN VARIO er rett og slett bare det neste steget i utviklingen av toppturbindinger. Så mye bedre mener vi at denne bindingen er at vi nærmest får samvittighetskvaler hvis vi selger en klassisk techbinding. Vi har allerede hatt en sesong hvor TITAN VARIO ble den store bestselgeren, og slik vil vi også at det skal fortsette de neste årene, inntil noen utvikler noe som er enda bedre (hvis det er mulig). Tre fulle sesonger har blitt brukt til å gjennomteste bindingen grundig, og vi kan virkelig stå inne for at dette er den beste techbindinga på markedet i dag, uavhengig av vektklasse!  Denne tåler nemlig sammenligning med alle bindinger som har to pinner foran og to pinner bak, samme hva slags fancy farger, materialer, design og løsninger de måtte skilte med å ha!  Om det i det hele tatt finnes noen binding som gir like god kontroll på skia som TITAN VARIO så veier den uansett 2-3 ganger så mye! Ser du en kul binding med de fire fjærene fra 1986, bør du heller velge TITAN VARIO, for den er garantert bedre!

 

Neste gang du skal ha ny binding ber vi deg seriøst om å vurdere SKITRAB TITAN VARIO:)

 

SkiTrabs mastermind Daniele Trabucchi i sitt rette element.

 Selv om du ikke kan italiensk kan det være verdt å ta en titt på denne filmen for å se alle fordelene i praksis: