Det er artig for oss å endelig kunne tilby skredkurs til alle nye og gamle kunder! Det er ca. 20 år siden det første skredkurset ble avholdt her på Kårvatn, og det er stas å endelig kunne tilby et kurs igjen! Kurset gir deltakerne en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, forhold som påvirker skredfaren, og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen, slik at turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd i skredterreng blir en naturlig del av kurset. Kurset gir en innføring i kameratredning ved snøskred. Kurset er rettet mot toppturinteresserte.

 

Hvem passer kurset for:

 • Toppturgåere: telemarkutstyr eller randoneeski  
 • Maks. 12 deltakere, minimum 10 deltakere

Kurset gjennomføres i sin helhet med utgangspunkt i den selvbetjente hytta på Kårvatn i Todalen med oppmøte torsdag 15.februar kl 1930.  Det blir både teorigjennomgang og praktisk innføring gjennom turer i området. Instruktører for kurset vil være Bastien Dupuy og Magnus Irgens. Begge har solid erfaring fra  skikjøring  i alpint terreng. Magnus er sertifisert skredinstruktør gjennom Norsk fjellsportforums utdanning, mens Bastien har bakgrunn fra  de franske alpene og har sertifisering bl.a. fra det amerikanske utdanningssystemet (AIARE). Kurset vil bli holdt på både engelsk og norsk. Praktiske øvelser blir avholdt i nærområdet til Kårvan fredag, lørdag og søndag.

Utstyr man må ha:

 • Deltakerne MÅ ha kjøreski, dvs. toppturski type randonee eller telemark 
 • Gode vinterklær for opphold utendørs
 • Kompass (gjerne speilkompass med helningsmåler hvis du har)
 • Vindsekk
 • Toppturski
 • Skifeller
 • Skistaver
 • Matpakke og termos (lunsj ute både på fredag, lørdag og søndag)
 • Spade
 • Søkestang
 • Skredsøker
 • Grunnleggende førstehjelpsutstyr
 • Sovepose for overnatting på Kårvatn
 • Turkart: Trollheimen (2010) 1:50 000

Formål:

Deltakerne skal gjennom kurset oppnå en grunnleggende forståelse av snøskred, skredfare, gruppedynamikk, vurdering av terreng og andre forhold som påvirker skredfaren samt veivalg i skredfarlig terreng. Deltakerne skal få en innføring i metoder for å undersøke snødekke og stabilitet. Kurset skal også gi innføring i kameratredning ved snøskred. Werner Munthers 3x3 filtermetode er grunnleggende metodikk på kurset. Kurset retter seg mot vurdering av skredfare ved lagdelt vintersnø, men er begrenset til utfordrende terreng etter NVEs modell for terrengklassifisering. Dette betyr at terrenget generelt er slakere enn 30 grader, men med enkeltheng  over 30 grader. Kurset vil ta utgangspunkt i de aktuelle skredvarslene for region Trollheimen og gå igjennom dets oppbygning og hvordan du skal bruke det. Det forventes likevel at deltakerne følger med på værutvikling og skredvarselet fra varsom.no både i dagene før og under kurset.

Mat:

Alle må ta med egen brødmat for hele oppholdet. Alle må ha spist før kursoppstart torsdag kveld. Middag fredag og lørdagkveld på Kårvatn er inkludert i prisen. Deltakerne må påregne å bidra til matlagingen. Søndag spiser vi middag på Skei sammen samtidig som vi evaluerer kurset.

Transport:

Egen transport. Frammøte på Kårvatn torsdag 15.februar kl 19:30.

Påmelding:

PÅMELDINGSFRIST 11. FEBRUAR

Påmelding skjer til fredrik@fjellutstyr.no 

NB! Avmelding etter 1.februar vil bli fakturert 100%. 

Kursavgift:

Kursavgift på 3850,-

Kursavgiften inkluderer overnatting og middag fredag og lørdag. 

Utgifter til kurslitteratur og transport må deltagerne dekke selv. Sender/mottaker, søkestang, spade og førstehjelpsutstyr kreves for å være med på kurset. For alle som melder seg på vil det bli gitt et spesialtilbud på en slik pakke. 

Ved påmelding ønsker vi gjerne å høre litt om bakgrunnen til deltagerne med tanke på tidligere erfaring med bruk av skredsøker og hvorvidt deltagerne har gått toppturer før eller ikke, samt hva detagerne ønsker ut av kurset.

Kursledere/instruktører:

Magnus Irgens og Bastien Dupuy.  Ved spørsmål om kurset kan Magnus (416 89 462) kontaktes.

Program:

Et mer detaljert program vil bli sendt ut til deltagerne i god tid før kurset. Det kan komme endringer ift det som er skissert nedenfor. Deltakelse på hele kurset kreves for å få godkjent kurs i hht. DNT Fjellsports skredinstruktørstige. Hovedtrekkene ser imidlertid slik ut:

torsdag 15.februar kl. 19:30-22  Kårvatn

Oppmøte på Kårvatn selvbetjente hytte. Innkvartering samt presentasjon av deltakere og forventninger. Praktisk informasjon. Generelt om skred og skredvurdering.

Inne: Presentasjonsrunde med mål og forventninger. Gjennomgang av programmet. Innføring i grunnleggende teori om skred.

 Fredag 16.februar

Inne: Kameratredning (teori) og gjennomgang/innføring i bruk av skredsøker

Ute: Uteøkt m. bruk av skredsøker, kontinuerlig skredvurdering, måling av bratthet, stabilitetstester og kameratredning.

Veivalg, bevegelsesmønster, kompiskjøring, stabilitetstester blir også tatt opp.

 Inne 2: Innføring i ulike turplanleggingsverktøy, bruk av skredvarsel o.l. Innføring i risikoreduksjon og 3x3 filtermetoden. Planlegging av morgendagens tur.

18:00 Fellesmiddag

Lørdag 17.februar

Ute: Gjennomføring av turen planlagt dagen i forveien. Repetisjon av 3x3. Tur der deltkarne skal gjennomføre veivalg både på vei opp og ned. Repetisjon av terrengvurderinger. Identifisering av terrengfeller. Vurdering av snødekke.

Inne: Gjennomgang av dagens erfaringer. Stemte dagens skredvarsel, hva slags informasjon har vi samlet inn? Hva var som forventet, hva var ikke det? Får dette betydning for planlegging og gjennomføring av turen på søndag? Menneskelig faktor, teori og diskusjon.

18.00: Fellesmiddag

19.00-20.00: Turplanlegging for dag 3 med vekt på gruppeproseser –menneskelig faktor. Introduksjon til risikoreduksjon.

Søndag 18. februar

- Utvask av hytte og betaling, ferdig før programstart.

Ute: Avmarsj kl 09:00.  Praksis: gjennomføring av turen deltagerne planla kvelden i forveien med fokus på 3x3 der deltagerne i størst mulig grad styrer selv og bruker alt de har lært, Hovedfokus er gruppedynamikk og menneskelig faktor.

Litteratur:

 • Den lille snøskredboka, 2012, Kjetil Brattlien
 • Nes, Christer Lundberg.(2013) Skikompis. Førde: Selja Forlag.
 • Landrø, Markus (2007). Skredfare. Fri Flyt Forlag

Nyttige lenker: