SOVEPOSEVEILEDER

Å velge sovepose kan være en utfordring med en mengde ulike merker, temperaturskalaer, duntyper osv. Vi vil gjerne hjelpe deg med å velge riktig, derfor har vi laget en egen soveposeveileder for våre kunder. Her vil vi gi deg en oversikt over viktige forskjeller som enhver forbruker bør ta hensyn til når de kjøper seg ny sovepose.

 TEMPERATUR

Dette er kanskje det viktigste når man skal kjøpe seg sovepose. Den største utfordringen ifht temperatur er at det er svært individuelt hvordan den oppleves. Det er også mange faktorer i tillegg til selve soveposen som kan påvirke temeraturen, for eksempel bekledning, liggeunderlag, vind, luftfuktighet osv. Noen soveposeprodusenter har laget sine egne temperaturskalaer, noe som gjør sammenligning mot andre merker nesten umulig. Et stort problem både for oss som selger soveposer, og for forbrukerne. EN13537 er den europeiske standarden for temperaturanvisning på soveposer som alle seriøse aktører i dag bruker. Alle EN13537 testede soveposer har gjennomgått samme laboratorietest hvor man ender opp med tre ulike temperaturanvisninger:

  • COMFORT – definert som den temperaturen hvor en standard kvinne (160 cm og 60 kg) kan forvente å sove komfortabelt i avslappet stilling.
  • LIMIT – definert som den temperaturen hvor en standard mann (180 cm og 80 kg) kan sove komfortabelt i åtte timer i «sammenkrøket» stilling
  • EXTREME – definert som den laveste temperaturen en standard kvinne (160 cm og 60 kg) kan forbli i seks timer uten risiko for å dø av nedkjøling (hypotermi).

Med denne standarden blir sammenligning av ulike soveposeprodusenter mye enklere. Alle Sir Joseph sine soveposer er testet i henhold til EN13537.

 DUN

De fleste tenker kanskje at dun er dun, men så enkelt er det dessverre ikke. Når vi snakker om dun er det i hovedsak fire forhold vi må forholde oss til, nemlig hvilket dyr dunen kommer fra, isolasjonsevne, blanding og etikk:

-          Hva slags dyr kommer dunet fra?

 Dun i soveposer fra seriøse aktører kommer fra and eller gås, der gåsedun har den beste kvaliteten og de beste isolerende egenskapene. Dvs. velg en sovepose med gåsedun. Gåsedun er dessuten 100% naturlig, 100% resirkulerbar 100% nedbrytbar og har lang levetid.

-          Dunkvalitet?

DOWN FILL POWER er det begrepet som brukes for å beskrive dunens kvaliet. Det sier noe om hvor mye luft som fanges av dunet, og dermed hvor stor isolasjonsevnen er. I produktinformasjonen ser det feks slik ut 800 cuin/oz. Tallet blir fastsatt ved en laboratorietest hvor man putter 1 ounce (ca 20g) med dun i en plastsylynder for så å legge et lite lodd på toppen. Så måler man av hvor mange cubic inces (cuin) dunen fyller. Desto høyere tall, desto bedre dun. For å komplisere saken litt opererer ulike leverandører med to ulike skalaer, nemlig EU og US, der US standarden ligger ca 7% høyere enn EU skalaen (forstå det den som kan). Det vil si at hvis en sovepose er oppgitt til US 850 cuin/oz så tilsvarer dette EU 800 cuin/oz.

Her ser man tydelig hvordan de ulike dunkvalitetene fanger ulik mengde luft.

 

-          Dunblanding 90/10?

Hvis du har funnet fram til to soveposer som begge har EU 800 cuin/oz goose down og lurer på hvilken som er best har vi enda en måleenhet vi kan se på, nemlig forholdet mellom dun og andre fjærpartikler oppgitt som for eksempel 95/5. I dette tilfellet vil det være 95% dun og 5% andre fjærpartikler. Så derfor, desto høyere prosentandel dun, desto bedre vekt/temperatur ratio får du.  

-          Etikk?

Et fjerde element som man alltid må ta i betraktning når dyr er involvert i poduksjonsprosessen er etikk. SIR JOSEPH GARANTERER AT ALL DUN BRUKT I DERES PRODUKTER KOMMER FRA SERTIFISERTE EUROPEISKE GÅRDER. Det vil si at dunet ikke stammer fra såkalt plukking, hvor dunen rives av levende dyr, eller fra gåseleverproduksjon hvor gjessene blir tvangsforet.

 

HVORFOR VELGE SIR JOSEPH

Sir Joseph bruker gåsedun som er produsert på en etisk forsvarlig måte i alle sine soveposer.

Sir Joseph bruker aldri dårligere dun/fjær ratio enn 90/10.

Sir Joseph bruker alltid EU skalaen i sin angivelse av isolasjonsevnen (EU 800 cuin/oz)

Sir Joseph bruker EN 13537 for å angi temperatur på sine soveposer

 

Vi har valgt å dele Sir Joseph sine soveposer inn i tre kategorier:

- Vinterposer (soveposer med minimum 850 g dun)

- 3-sesngsposer (soveposer med minimum 500 g dun som du fint kan bruke fra tidlig vår til sen høst)

- Sommersoveposer (soveposer med mindre enn 500 g dun. Bør primørt brukes sommerstid)

Innenfor hver kategori er det igjen ulike prisklasser fra lav til høy.

Selvfølgelig overlapper disse kategoriene noe, men vi mener det gir en grei og ryddig pekepin på hva man bør velge når. Man kan fint bruke en vinterpose på sommeren ettersom man kan åpne alle posene så si hele veien ned for å lufte, men det er værre motsatt.

Prisklasse

Sommersoveposer

3-sesongsposer

Vinterposer

Høy

Koteka II 290

Koteka II 500

Looping 1200, Looping 900Koteka II 850

Middels

Paine 400

Paine 600

Paine 900

Lav

Rimo 400

Rimo 600

Rimo 1000

 

Når du kjøper en sovepose fra SIR JOSEPH skal du være sikker på at du får et produkt av svært høy kvalitet. Premium soveposer av premium kvalitet gir god søvn. Det fortjener alle enten du skal på en overnatting med barna i skogen, bestige verdens høyeste fjell, eller sove i snøhule på veg opp en ny rute på ditt drømmeprosjekt. Husk at god søvn forbedrer prestasjonsevnen!

GOD TUR!

Dersom du fortsatt er i tvil vil vi gjerne at du ringer oss på: 71663929